Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

KONTAKTY

Království sýrů s.r.o.
Suchardova 513
Kladno 272 01
tel: +420 728 700 248
napište nám

Sýrové recepty
Malinovosýrové smoothie

 


Doba přípravy: 5 minut           
Stupeň obtížnosti: lehký

 

Suroviny pro 2 osoby:

200 g malin (čerstvé nebo rozmražené)

1 balení Rupp čerstvý sýr (6 porcí, 120 g)

150 ml čerstvě vypačkaného pomerančového džusu

2 lžíce čerstvě vypačkané citrónové šťávy

2 - 3 lžíce javorového sirupu (podle ovoce)

50 ml minerální vody

 

Příprava:

Přebereme čerstvé maliny, umyjeme a necháme okapat. Zmrzlé (rozmražené) maliny umyjeme a necháme okapat v sítu.

Ovoce vložíme do nádoby a rozmixujeme tyčovým mixérem, rozmixované maliny přecedíme do mísy přes jemné síto.

Do mísy k malinovému pyré přidáme rupp čerstvý sýr, pomerančový džus, štávu z citrónu, javorový sirup a minerální vodu,

všechno vyšleháme do krémova. Nalijeme do sklenic a ihned servírujeme.


Tip: Tento recept můžeme dělat i z jiného ovoce (jahody, lesní směs a další druhy).

 

Zdroj: Rupp AG, Rakousko

Bliny s lososem a sýrovým krémem

 

Doba přípravy: 10 minut

stupeň obtížnosti: lehká


Suroviny pro 2 osoby:

4 polévkové lžíce „Gouda (vanička)"

3 čtverce „Rupp čerstvý sýr" (3 porce, 60 g)

1 lžička jemně nastrouhané Bio-citrónové kůry
2 polévkové lžíce čerstvě vymačkané citrónové šťávy
sůl, kájenský pepř
50 ml smetany
8 blinů (hotový produkt, koupíte v obchodech)
100 g uzeného lososa (na plátky)
2 polévkové lžíce pažitky a Bio-citrónovou kůru (podle libosti)

Příprava:

V míse smícháme goudu (vaničku), Rupp čerstvý sýr, citronovou kůru a šťávu, toto dochutíme solí a kájenským pepřem.

Smetanu dáme do mísy a vyšleháme, smícháme se sýrovým krémem. Bliny upečeme podle návodu, uzeného lososa si nakrájíme na kousky. Na bliny dáme sýrový krém a uzeného lososa, ozbobíme pažitkou a citrónovou kůrou a můžeme servírovat!


Tip: Můžete také použít uzeného pstruha nebo lososový kaviár


Zdroj: Rupp AG, Rakousko

Sýrový dip s tortilla chipsy

 

doba přípravy: 15 minut

stupeň obtížnosti: lehká

 

Suroviny pro 2 osoby:

1 červená feferonka

4 jarní cibulky

1 stroužek česneku

1 lžíce rostlinného oleje

1 vanička Ementálu

1 lžička na jemno nastrouhané Bio-limetkové kůry

2 lžíce nasekaných listů koriandru

Chilli

Tortilla chipsy (hotový produkt)

 

Příprava:

Feferonky omyjeme, po délce rozpůlíme, odstraníme stonky a semena a nasekáme na jemno.

Očistíme a omyjeme jarní cibulku, nakrájíme na kolečka. Oloupeme stroužek česneku a na jemno nasekáme.

Rozpálíme olej na pánvi, přidíme feferonku, jarní cibulku a česnek a pod mírným ohněm podusíme 2-3 minuty.

Troubu rozpálíme na 180 stupňů. Vaničku ementálu smícháme společně s mixem jarní cibulky, limetkovou kůrou a s nasekanými listy koriandru, vložíme do formy a dáme do předehřáté trouby na prostřední stojan, pečeme 5-6 minut. Vyndáme z trouby, posypeme chilli práškem a servírujeme s tortilla chipsy a dipem.

 

Zdroj: Rupp AG, Rakousko


Mrkvová polévka

 

 

 

 

Doba přípravy: 30 minut

stupeň obtížnosti: lehká


Suroviny pro 2 osoby:

1 ks čerstvého zázrovu (cca. 2 cm)

1 stroužek česneku

100 g pórku

300 g mrkve

1 lžíce rostlinného oleje

2 lžíce másla

500 ml zeleninového vývaru

100 ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy

4 porce Rupp čerstvý sýr (4 porce, 80 g)

sůl, kájenský pepř

4 lžíce pažitky

1 balení sýrových sušenek (90 g)

2 lžíce čerstvě vymačkané citrónové šťávy

Příprava:

Zázvor a česnek oloupeme a jemně nasekáme. Pórek očistíme, umyjeme a nakrájíme na kolečka. Mrkev umyjeme, oloupeme a nakrájíme na jemné plátky. Olej a máslo rozehřejeme v hrnci, přidáme zázvor a zeleninu a podusíme na mírném ohni 3-4 minuty. Přidáme pomerančovou šťávu a zeleninový vývar, všechno dobře promícháme a na mírném ohni necháme vařit 10-12 minut. Přímícháme Rupp čerstvý sýr a citrónovou šťávu, všechno ještě 3-4 minuty necháme povařit. Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem, dochutíme solí a kájenským pepřem. Servírujeme do polévkového talíře, ozdobíme pažitkou a k polévce si vychutnáváme sýrové sušenky.

 

Tip: Ten, kdo si rád vychutná pálivé, může polévku ochutit ještě pár kapkami chilli oleje (chilli omáčky).

 

Zdroj: Rupp AG, Rakousko

Vepřové medailonky se sýrovou omáčkou

 

Doba přípravy: 20 minut

stupeň obtížnosti: lehká

 

Suroviny pro 2 osoby:

4 plátky vepřového (á 60 g)

sůl, pepř

paprika jemně pálivá

2 lžíce másla

1 lžíce rostlinného oleje

1 lžíce koňaku

100 ml telecí vývar

2 lžíce ementál (vanička)

1 lžíce čerstvě vymačkané citrónové šťávy

Worcestrová omáčka

 

Příprava:

Vepřové plátky osolíme, opepříme a poprášíme paprikou z obou stran. Máslo a olej rozehřejeme na pánvi.

Přidáme maso a na mírném ohni osmažíme dozlatova z každé strany 4-5 minut. Vyndáme maso a zabalíme do alobalu, poté odložíme stranou.

Do výpeku dáme koňak a vývar, necháme 3-4 minuty povařit na mírném ohni.

Přidáme k tomu 2 lžíce ementálové vaničky, všechno důkladně smícháme metlou, dochutíme solí, pepřem, paprikou a pokapeme worcestrem.

Vybalíme maso, přídáme do omáčky, plátky ještě necháme v omáčce odležet 2-3 minuty.

 

Tip: Jako přílohu k vepřovým medailonkům se sýrovou omáčkou podáváme široké nudle nebo opečené brambory.

 

Zdroj: Rupp AG, Rakousko

Pravé vorarlbergské špecle

 

Suroviny pro 4 osoby:

2-3 balení nastrouhané směsi na špecle

600 g mouky

6 vajec

Sůl

trochu vody

1 velká cibule

máslo na osmahnutí

struhadlo na špecle

 

Příprava:

Ze všeho nejdůležitější správná sýrová směs na špecle! Tu máme již hotovou (nastrouhaná směs na špecle).

Na těsto smícháme mouku, vejce, vodu a sůl, směs nesmí být tekutá a ani až moc tuhá. Do vroucí osolené vody (hodně vody) začneme toto těsto strouhat přes struhadlo na špecle (kdo nemá, může zakoupit nebo udělat přes struhadlo na halušky).

Po krátkém uvaření, špecle vvystoupají vzhůru, vyndáme z vody přes sítovou naběračku (aby byly špecle bez vody). Špecle vložíme do misky a dáme vrstvu sýra, poté špecle a zase sýr a takhle střídáme, poslední vrstva by měla být vrstva špeclí.

Jako poslední krok poté dáme na špecle do zlatova opečené kroužky cibule.

Poté už můžeme servírovat. K tomu se podává tradiční rakouský bramborový salát, zelný salát nebo jablečné pyré.

Přejeme dobrou chuť!

 

Zdroj: Alma, Rakousko

Sýrové fondue

 

 

doba přípravy: 30 minut

stupeň obtížnosti: lehká

 

Suroviny:

200 g Alma horský sýr

200 g Alma ementál

200 g Greyerzer

300 ml Vína

2 polévkové lžíce třešňovice

1 stroužek česneku

1 lžičku citrónové šťávy

pepř, muškátový oříšek

 

Příprava:

Hrnec na fondy potřeme stroužkem česneku, přidáme na jemno nastrouhaný sýr a pokapeme citrónovou šťávou, na sporáku necháme za stálého míchání pomalu rozehřát, dokud se sýr neroztaví.

Podle chuti každého přidáme víno a višňovku, dochutíme ještě pepřem a muškátovým oříškem. Na malé kostičky nakrájemný chléb vezmeme vidličkou na fondue a ponoříme do sýra.

Sýrové fondue se nechá povařit 2 minuty a horké se servíruje.

ALMA TIP: Klasicky se servíruje s čerstvým chlebem, ale přece jenom můžeme použít třeba i horké brambory, hroznové víno nebo na kolečka nakrájené jablka.

Přejeme Vám dobrou chuť

 

Zdroj: Alma, Rakousko