Úvod » Speciality » Nastrouhaná směs na špecle 200 g
Nastrouhaná směs na špecle
Nastrouhaná směs na špecle, nejméně 45 % t. v s., extra aromatický, 200 g
Složení: Horský sýr vyrobený ze syrového mléka, Räßkäs, ementál vyrobený ze syrového mléka, bramborový škorb(separátor).
Tradiční směs z horského sýra, ementálu a räßkäs: Směs na špecle je vyrobená kuchyňská směs ze tří tradičních druhů sýra. Kromě horského sýra a ementálu patří ke směsi bezpodmínečně také räßkäs. Vorarlbergský výraz "räß" znamená "aromatický" a "intensivní". Přesně to dodává směsi jeho typické aroma. Tip: Ve Vorarlbergu se špecle nejraději jí s na másle orestovanou cibulí. K tomu se servíruje tradiční rakouský bramborový salát. Recept: Vorarlbergské špecle Přísady: 600 g mouky, 6 vejce, sůl, vodu, 1 velká cibule, 2 lžíce másla, 500 g alma nastrouhané směsi na špecle. Příprava: Mouku, vejce, voda a sůl rozmícháme vařečkou, do té doby než těsto spojí a jsou viditelné stopy žloutku a mouky. Mezitím dáme do velkého hrnce vařit vodu, kterou osolíme. Jakmile se voda začne vařit, vezmeme struhadlo na špecle a nastrouháme těsto do vařící vody, uvaříme a vyndáme děrovanou lžící. Pokud je to možné dáme první várku do dřevěné mísy nebo pekáče, nato dáme nastrouhanou směs na špecle. Ještě jednou špecle a poté zase sýr. Na závěr dáme ještě málo špeclí. Tip: Hotové špecle zakápneme 1 pol. lžící vody, ve které jsme špecle vařili. Ozdobíme s na másle dozlatova orestovanou cibulkou, hotovou nastrouhanou směsí sýra a okořeníme pepřem. Hodně zdaru!
|