Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

Úvod » Chilli Doktor » Green Jalapeño mash 200 ml


        

Green Jalapeño mash 200 ml

skladem

 

Skladem: 2 ks
Dostupnost: skladem
naše cena bez DPH: 121 Kč
naše cena s DPH (15 %):
139 Kč
Hlídací pes:
Hlídací pes

do košíku:
  ks  

Od chilli doktora:

Tekutý mash ze zelených chilli papriček Jalapeño.

Pálivost: cca 8 000 SHU

Objem: 200 ml

Složení: Green Jalapeño chilli papričky, sůl 12 %, kyselina octová 3 %

Země původu: Peru

 

Jalapeño

Mexická nestárnoucí chilli klasika

Tyto nejznámější chilli papričky na světě netřeba představovat. Jalapeño odrůdy Capsicum annuum (papriky keříkové) dostaly název podle města Xalapa (někdy též nazývané Jalapa) v mexickém státě Veracruz. Věděli jste ale, že v Mexiku jsou výrazem Jalapeño označovány tyto papričky pouze v naloženém stavu? Čerstvým zeleným plodům říkají “cuaresmenos” (podle mexického katolického svátku Lent neboli Cuaresma, který trvá 40 dní a mnozí se během něj vzdávají konzumace masa) nebo “chile gordo” (v překladu tlustá paprika).

Ačkoliv mají tyto papričky nesčetné množství různých variant lišících se velikostí, chutí a pálivostí, typická Jalapeño je dlouhá cca 8–10 cm s průměrem 2,5 cm, má protáhlý zvonkovitý tvar s tupou a kulatou špičkou. Běžná pálivost se pohybuje okolo 8 000–10 000 SHU, slabší druhy mohou mít i pouhých 2 500 SHU. Vzhledem k tomu, že tato paprička se objevuje úplně všude – od nejrůznějších omáček až po burgery nebo pizzy – je pro některé vrcholnou zkušeností s chilli a považují ji za "pekelně" pálivou. V porovnání s ostatními papričkami na Scovilleho stupnici má však pořádně co dohánět. 

Zelená nebo červená? 

Setkat se můžete s Jalapeño papričkami obou barev. Zelené Jalapeño jsou papričky nedozrálé. Jsou více pálivé a déle vydrží. Také proto na ně v čerstvé podobě narazíte častěji než na ty červené. Pro zajímavost, jakmile se na zelených papričkách utvoří jemné prasklinky, dosáhla paprička ve své nezralé dospělosti nejlepší chuti (ačkoliv někteří považují tyto vrásky za známku nekvality). Po plném dozrání získá barvu červenou. Červené Jalapeño mají plnější chuť, jemnější strukturu a výraznější sladkost. Běžně jsou určené spíše k sušení nebo uzení – takto upravené se nazývají Chipotle. 

Ochutnejte oblíbenou sušenou papričku aztéckých císařů

Jalapeño byly považovány za první a nejstarší kultivovanou plodinu na západní polokouli, a to ještě v době před aztéckou civilizací. Aztékové papričkám přikládali obrovský význam. Běžně chilli sušili na slunci, což ovšem u Jalapeño kvůli jejich tlusté dužnaté slupce nebylo možné. Začali je proto nejdříve udit, a až poté sušit. Díky tomu vznikly dnes známé Chipotle. Takto zpracované Jalapeño se staly v Aztécké říši vysoce ceněnou surovinou a byly využívány i na přípravu jídel pro císařské ceremoniály. Tradičně z nich byla pro císaře a jeho hosty připravována omáčka, která obsahovala také rajčata, ořechy, dýňová semínka, čokoládu a karamel. Většinou se podávala ke zvěřině, mořským plodům a drůbeži. 

S Jalapeño neuděláte chybu v žádném jídle, kterým se chystáte pohostit návštěvu, rodinu nebo úplné chilli začátečníky.


Co je chilli mash? Čerstvé chilli papričky se rozdrtí spolu se solí a nechají se fermentovat (kvasit) po dobu 2–6 měsíců. Výtažek z kůže, semínek a dužiny společně poskytne intenzivní a bohatou chuť. Občas se přidá ocet kvůli zastavení fermentace, ale jinak chilli mashe neobsahují žádné jiné látky či konzervanty. Používá se na další zpracování k výrobě omáček, sals, dipů, do jídel, pokrmů a mnoho dalšího.

NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

Nebyl zatím přidán žádný názor. Přidejte svůj názor nebo dotaz jako první.

Hlídací pes
Watch DOG


Informovat na e-mail při změně:


       když cena klesne pod

        když produkt bude na skladě


Zadejte Váš e-mail: